jueves, 23 de enero de 2014

Visita dunha científica aos alumnos de Bacharelato

Hoxe a nosa aula, veunos dar unha charla unha investigadora, chámase Patricia Losada Pérez; é doctora en Física e traballa actualmente en Bélxica na Universidade de Hasselt, onde está investigando aplicacións no campo da Biofísica.

Patricia estudou no noso colexio e fíxonos unha presentacion en inglés sobre o seu traballo en distintos campos: nanotenoloxía, biofísica, termodinámica... 
Chamoume a atención o estudo de cristais líquidos e os seus usos na fabricación de pantallas táctiles. Ainda que a partir de agora adicarase a estudar a orixe de depósitos de péptidos e alteracións nos lípidos, que poden destruir neuronas. 

Agradecemos a presenza de Patricia Losada Pérez, porque nos parece moi interesante coñecer as aplicacións da Física, e ver que non e tan abstracta como pensábamos.



domingo, 19 de enero de 2014

Atópase un burato negro que orbita en torno a unha estrela!

Un  equipo de investigadores españois encontrou unha parella cósmica nunca antes vista, formada por un burato negro e unha estrela de tipo peonza. O burato atópase na orbita da estrela que xira a mais de un millón de km por hora rozando a súa rotura.

Esta combinación foi avistada dende o observatorio Roque de los Muchachos en La Palma (Canarias) por un amplo grupo de cientificos.

domingo, 12 de enero de 2014

O Quentamento Global.

É o fenómeno que condicionará o clima e os ecosistemas nas distintas partes do mundo co paso dos anos, e non estamos a falar de posibilidades, senón de feitos; feitos que reflexan que polas emisións producidas nas últimas décadas, ainda que hoxe o mundo parase de aumentar as emisións por completo, o quentamento seguiría aumentando.
Para unha mellor explicación a esto déixovos una noticia e un video: Noticia
 












  Autor da foto

viernes, 6 de diciembre de 2013

Atopan en Atapuerca o ADN máis antigo do home!

Cómo estudiamos, os fósiles aportan moita información do pasado e son unha proba clara da Evolución das especies (Probas Paleontolóxicas).
Os científicos atopan en Atapuerca (Burgos) un fémur dun dos 28 homínidos atopados en 1976 datado de fai 400.000 anos.
 A mellora das técnicas permitiu descubrir o ADN humán máis antigo!!
Non te perdas o vídeo:


miércoles, 27 de noviembre de 2013

Nacemento dunha nova illa en Xapón!

A nova illa foi orixinada pola intensa actividade volcánica e sísmica preto de Xapón , a illa está situada a uns 1000km o Sur de Tokio e ten aproximadamente uns 200 metros de diámetro. Pero según as autoridades esta pequena illa posiblemente desapareza baixo o nivel do mar. Nesta zona donde xurdiu a illa xa ocorreran antes fenómenos similares, esto é debido a que na zona hai unha forte tendencia a que choquen as placas tectónicas e tamén inflúe o Cinturón de Fogo do Pacífico.


miércoles, 20 de noviembre de 2013

Cal é a cor verdadeira do sol?

  A NASA mostra todas as cores do Sol, espectacular!   (Fai click na imaxe)
(Foto NASA)
             Aínda que vemos só amarelo ou vermello, o sol emite luz de todas as cores e a NASA decidiu mostralo.

Para este fin, fixo unha impresionante mosaico de fragmentos de imaxes do Sol capturadas por diferentes instrumentos especiais que permiten ver máis alá do rango visible ao ollo humano.

O Sol non só contén átomos de helio, hidróxeno e ferro, entre outros elementos, senón tamén varios tipos de ións. Cada ión pode emitir luz en lonxitudes de onda específicos, cando se alcanza unha certa temperatura. Deste xeito, as cores da estrela reflexionan a súa consistencia.

O motivo polo que nos vemos o Sol amarelo ou vermello é porque a atmósfera distorsiona a luz que nos ven do Sol facéndonos ver este cor.

martes, 12 de noviembre de 2013

As castañas en Galicia

Foto wikimedia

Comercialización da castaña e os seus derivados:


O ano pasado en Galicia recolléronse 15 millóns de kilos de castañas dos cales un 80% aproximadamente tivo un destino internacional.

Por exemplo en Xapón ou en Italia a castaña converteuse nun produto moi venerado para o consumo e a partir delas forman cremas, pasteles
(Marron Glacé), helados...

En Ourense, pese a ser unha cidade pequena con pouca industria existen dúas empresas que se adican a transformación de castañas en delicatesen coma o marrón glacé ou castaña en almibar, que se comercializa a nivel internacional.

 Aínda que en Galicia ten pouca presencia o seu consumo mais alá dos magostos. Hoxe en día hai campañas de promoción dos produtos autóctonos galegos coma as setas e as castañas nesta época do ano. Incorporándose nas receitas de cociña de autor cada vez máis de moda. 
                                                                  
Nutrientes que se encontran nas castañas e os seus beneficios:


  • Vitaminas: vitamina E (antioxidante que protexe células, tecidos e órganos) vitamina K (participa na coagulación do sangue e na fabricación de glóbulos vermellos) vitamina B9 (é importante para unha correcta formación de células sanguíneas e axuda na prevención da anemia).
  • Calorías: proporcionan a enerxía necesaria ao noso organismo para poder levar a cabo actividades físicas.
  • Minerales: calcio (é necesario pa manter os ósos fortes e densos) potasio (produce proteínas e controla a actividade eléctrica do corazón) magnesio (participa na relaxación e na contracción muscular).
  • Proteínas: permite construir tecidos que forman os nosos músculos.
  • Carbohidratos: azúcares (axudan o cerebro a desarrollar a súa actividade).
  • Aminoácidos: ácido aspártico (participa na desintoxicación do sangue e protexe o corpo das radiacións) ácido glutámico (axuda na pruducción de enerxía para o cerebro e a controlar o alcoholismo).